Ofte stillede spørgsmål

Hvad er 5G?

5G er den femte generation af mobilnetværket og er en videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. 5G vil byde på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse, så du kan sende og modtage data stabilt over mobilnetværket med ekstremt høj hastighed. Det vil skabe et væld af nye muligheder inden for en lang række områder.

Hvordan virker 5G?

Den virker på samme måde som tidligere 2G, 3G og 4G generationer af mobilteknologien.

5G forbinder din mobiltelefon eller andre enheder til mobilnetværket og dermed internettet. Fx kobler din mobiltelefon sig automatisk til mobilnetværket fra en indbygget antenne i mobiltelefonen til mobilmasterne, som sender signal til din telefon.

Hvornår kan jeg få 5G hos Tusass?

Til at begynde med bliver Tusass´ 5G netværket testet og aktiveret i Narsaq, Maniitsoq og Sisimiut. Senere vil 5G blive rullet ud i 10 andre byer*. Det kommer dog at tage tid. Du vil høre mere om hvornår 5G er tilgængeligt i dit område i medierne eller på tusass.gl, når det bliver aktuelt.

*Gælder ikke satellitbyer og bygder 

Hvem bygger 5G netværk her i landet?

Det er Tusass, i samarbejde med Ericsson, som bygger 5G-mobilnetværket i Grønland.

Hvad er forskellen på 2G, 3G, 4G og 5G?

I modsætning til tidligere generationer mobilteknologi som havde fokus på tale forbindelse med data som sekundær tjeneste, er 5G designet til at håndtere stadigt flere kunder, og deres stadigt stigende behov for internetadgang

Se mere om forskelle på de to teknologier og netværker hos vores samarbejdspartnere her: https://www.ericsson.com/en/5g/5g-vs-4g

Hvad er fordelene med 5G?

  • Hastighed: Med 5G går vi fra at snakke om Mbit til Gbit. Med højere hastighed bliver det muligt at streame underholdning, bruge online tjenester og andet uden ventetid.

  • Båndbredde: 5G netværket har en så stor båndbredde eller kapacitet, at vores nationale behov er godt dækket både i dag og langt ind i fremtiden.

  • Energiforbrug: Når vores 5G netværk er færdig udbygget, vil det bruge 5 gange mindre energi end vores nuværende 4G netværk.

  • Sikkerhed: 5G netværkets store båndbredde giver meget mere stabil sikkerhed end 4G netværket.

Er 5G farligt?

Nej, 5G er ikke farligt. Ifølge den danske Sundhedsstyrelsen, EU og WHO er 5G hverken farligt eller sundhedsskadeligt. Forskning på området viser, at der ikke er en særlig risiko forbundet med 5G-teknologi.

Størstedelen af de frekvenser som vi bruger til 5G er de samme som tidligere er brugt til 3G og 4G. Der er fastsat internationale regler og grænseværdier for radiobølger og stråling, som både Tusass og vores leverandører af 5G udstyr følger.

Skal man skifte modem? 

Ja, det er ny teknologi som kræver et modemskift. 

5G masteopsætning i Grønland

Læs mere

Kontakt os

Tak for din henvendelse,
du bliver kontaktet indenfor 5 hverdage.
*
*
*
*
*
*
*